Gelauwerd illustrator Marije Tolman exposeert tijdens Kinderboekenweek

Het is een fijne herfsttraditie: KEK toont tijdens de Kinderboekenweek het werk van een meer dan goede illustrator. Komende herfst is Marije Tolman aan zet. Marije is bekend van onder meer het onweerstaanbare ‘Vosje’, ‘Egalus’ en nog vele andere ijzersterke prentenboeken.

Marije Tolman heeft een onmiskenbare plaats tussen alle goede illustratoren die Nederland toch al telt. In 2008 verscheen haar debuut ‘Mees en mol’, een verhaal, zo treffend getekend dat je die twee hartveroverende diertjes niet snel vergeet. Dat geldt voor bijna alle beesten die in de daaropvolgende jaren haar prentenboeken bevolken. En dat zijn er nogal wat. De pinguïns, poezen, krokodillen, tapirs, vlaamse gaaien en maraboes wemelen en krioelen door haar tekeningen. Het zijn vrolijke eigenwijze dieren, vaak tegen een achtergrond van omfloerst fotowerk, die je als vanzelf Tolmans dierenrijk invoeren. 

Ze durft
Marije Tolman durft. In die zin dat ze ‘moeilijke’ zaken aansnijdt. Zoals de aarde die gebukt gaat onder overvloed en klimaatrampen. Zulke onderwerpen kunnen gemakkelijk uitglijden in zemelig sentiment of onnodig vertoon van politieke correctheid. Maar niet bij Tolman. Haar prentenboeken worden gekenmerkt door een warme en lichtvoetige toon. Zoals bij ‘Egalus’, haar boek dat ze voor de Kinderboekenweek 2022 maakte. Ieder kind zou je daaruit willen voorlezen. Gewaagd zijn ook haar composities en haar kleurgebruik. Die blinken uit in verrassende vlakverdelingen en bijzondere combinaties. Met schijnbaar gemak combineert ze tere kleuren met heftige, zoals rozerood en lichtblauw met hard rood en knalgroen. Niet voor de hand liggend, maar origineel en gedurfd, terwijl het resultaat toegankelijk en uitnodigend blijft.

Rijkdom
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de rijkdom aan details – op één prent soms tientallen pinguïns, babypinguïns, ijsberen en krokodillen. Of de serene landschappen die zij met inkt en fotowerk tevoorschijn tovert zoals diepdonkere bossen en nevelige zeeën. Ook hebben we het nog niet gehad over alle prijzen en penselen die zij won, of de 25 landen wereldwijd waarin haar boeken zijn verschenen. Maar genoeg bejubeld: Marije Tolmans werk kun je beter zelf gaan bekijken. 

Zie ook: www.kekbeverwijk.nl